تبلیغات
صبح وزوان - ننه،بردومدون آر نه،کر واد ببه!


60

در زمانهای نه چندان دور مطبخی داشتیم که در وسط آن تنوری گلی به عمق حدود یک متر برای نانوایی تعبیه شده بود که از طریق کانالی به قطر ده سانتی متر از کف تنور به بیرون  ارتباط داشت که به آن دومدون می گفتیم. هنگامی که هیزم را داخل تنور گذاشته و روشن می کردیم،برای رسیدن هوا به ته تنور در دومدون را بازو با رسیدن اکسیژن و هوا آتش روشن و گر می گرفت.


حدود نیم ساعتی طول می کشید تا هیزم ها کامل سوخته و سرخ سرخ شود ،در این لحظه ،مادر که تمام وسایل نانوایی را از جمله تنک بنده ،چونه ،کاسه آب و دستمال مخصوص خود را آماده کرده بود،صدا می زد ننه بر دومدون آر نه کر واد ببه………هر کجا که بودیم بلافاصله خود را به دومدون رسانیده و با پارچه به هم پیچیده ای که مخصوص این کار بود ،بر دومدون را گذاشته و مادر شروع به نانوایی می کرد.

اصطلاحات به کار رفته:

مادر  –  na na -ننه

در     –   bar – بر

سوراخ تعبیه تنور -domedon -دومدون

گذاشتن-بستن-   arne -آرنه

تنور  –   ker – کر

باد-     vad -واد

باد بردن – vad  beba – واد ببه

وسیله پارچه ای که خمیر پهن شده را روی آن قرار داده و به تنور می چسبانند-  تنک بنده-     tonokbandah



تاریخ : سه شنبه 10 فروردین 1395 | 01:17 ب.ظ | نویسنده : محمدعلی بخشنده | نظرات
.: Weblog Themes By VatanSkin :.